50+ Fit táncoktatással

    Home  /  50+ Fit táncoktatással

Fit 50+ tanfolyam indul Dance Vital tánciskolában -Március 22.-én Sopronban!!
Péntekenként;  16.50 – 17.50 ! A tanfolyam 3 részből áll:

1) fizikai mozgás, gerinc izomzat erősítése
2) agy training, mentális fejlődés – ellazulás
3) tánclépések által örömforrás kiséri a tanulást

Miről is van szó pontosan? Miért van az, hogy egyre több fiatal panaszkodik, arról, hogy nehéz ennyi hétköznapi információt észben tartani? Vagy a másik nagy probléma, amelyre igyekszem hangsúlyt fektetni az a sok ülés következménye, a hátfájás.
A 50+ Fit tanfolyamok a Dance Vital Tánciskolában egy különös ötvözete az egészséges testképzésnek. A mozgást jobb / bal agyféltekés gyakorlatokkal kombináljuk, erőfeszítéseinket tánclépésekkel lazítjuk.
 
Nehéz jó megnevezést találni az órára, mert több technikából állítom össze. Célom, hogy az óra egy pillanat alatt elteljen a résztvevők számára. A gyakorlatokkal az agyat és a testet edzük egyszerre és ezt mind szórakoztató játékossággal, tánclépésekkel, csapat munkában.
Tanfolyam kezdete; 2019 Március 22.-én 16.50 – 17.50 
Helyszín; Sopron, GYÌK Rendezvényház
Tanfolyam díja fejenként; 12.000 Ft (12 alakalom) Június 28.-ig
Alkalmi díj; 1.500 Ft
Jelentkezés/ BEIRATKOZÁS; helyszínen

Néhány gondolat az Antara®– ról (gerinctorna svájci speciális konceptusra épül)

Csak akkor érhetjük el az egyéni célunkat, ha minden csigolya és minden izom optimálisan dolgozik, ezért segítek a sok üléstől ellustult és megnyúlt izmok és izomcsoportok újraépítésében. A hibás testtartást az agy megjegyzi, és álló helyzetben is alkalmazza. Az eltárolt rossz információ és az ebből következő rossz testtartás előbb-utóbb fájdalomhoz vezet.
A rengeteg edzés ellenére magam is áldozata voltam a helytelen testtartás következményének. Amikor kutatni kezdtem hátfájdalmaim okát, kiderítettem, hogy a gerinc optimális működéshez elengedhetetlen a stabilizáló izom erősítése. Ha azonban ezek nem elég edzettek, más izmoknak is részt kell venniük a gyakorlatban, így blokkok, fájdalom és húzódások keletkezhetnek.

Az Antara® koncepció a test saját súlyának az ellenállására épül, és optimalizálja a csigolyák, izmok fiziológiai feladatait. Minél komplikáltabb egy feladat, annál kevésbé tudunk figyelni a saját, helyes testtartásunkra, ezért a gyakorlatok egyszerűek, de hatásosak. Lényeges, hogy a test terhelhető,de csak a neutrális pozicióban! Az én feladatom megtanítani, mikor van a testünk az optomális, terhelhető pozicióban és az terheljük is meg, hogy a helyes izmok vegyenek részt a gyakorlatokban és nem pedig amelyik „segítségre szalad”. A harmónia kialakítása a cél az izomzat és a csontozat között.
Jelszavam, feszes has és erős hát! A tánclépések pedig a vidámságot hozzák az óráimba, hisz mindenki szeret zenére könnyű koreográfiákkal mozogni, másokat megérinteni, egymás szemébe mosolyogni, együtt lenni. Csoportban való edzés mindig eredményesebb, mint otthon meggyőzni önmagunkat, hogy „kell ez nekem, tehát csinálom“

Agy teljesítmény fejlesztés
Az öregség nem mentség! Mindenki rendelkezik az agy kifogyhatatlan potenciáljával. Olyan mintha a 600PS es sport autóval csak 20 km/óra sebességgel haladnánk, vagy ha egy 300m2 es lakásban csak a konyhában tartozkodnánk. Azt tudjuk, hogy kell gázra lépni, vagy a többi szobába belépni, de az agy teljesitményünk többi százalékát nehezebb kihasználnunk. Egyszerűen szólva csak aktiválnunk kell őnmagunkat az első lépésre. Nevetségesen egyszerű gyakorlatok, élvezetes és új élményekkel tölt fel bennünket. Viszont minél öregebb egy ház annál több javítási munkára van szükség ahhoz, hogy élvezzünk benne lakni. Így van ez a gyakorlatokkal is. Az öregség nem mentség! Testünk leépülésekor először a mobilitás csökken, majd a kedvünket is egyre inkább elveszítjük iránta. Csökken a kontaktus a külvilággal, míg megelégszünk a TV -vel és a telefonnal, ami a világgal összeköt bennünket. Gyakran előfordul velünk hogy a konyhából bemegyünk a nappaliba, de már nem tudjuk miért?vagy nem emlékezünk valakinek a nevére, de nem kell hogy ezzel megelégedjünk. Az agysejtek akár 140 éven keresztül is szolgálhatnának bennünket. Tehát a minőség mindenkinek adott, csak tőlünk függ hogy bánunk vele. Az orvosok mindegyre kompenzálnak, kitolják az ember élet hosszát technikai csodáikkal, de milyen áron? Az öregkori demencia viszont egyre inkább előtérbe kerül. Egyre több ember szenved Alzheimer kórban, a 65 év fölöttieknek 7%- a közepes és súlyosabb fázisban szenvednek már. Évente 200.000 újabb pácienssel növekszik az érték. Ezek az eredmények Németországra vonatkoznak, de nálunk se lehet sokkal másabb ez a százalék.

Az utóbbi 30 év kutatásai bizonyítják, hogy az emberiség agyi kapacitása nem kellene hogy így hanyatlódjon. Mit is lehet csinálni? Egy 40 éves ember ha tiltakozik egy eMail megírásától, mert az technikailag túl komplikáltnak tűnik, az árulkodó jel, mivel a társadalmunk rohamosan fejlődik és egyre nagyobb kihívásoknak kell megfelelnünk. Ezért kell a szürke állományunkat állandóan fittségben tartani, mozgatni, járatni…
Egy kis kreativ training a legújabb kutatási eredményekről megnöveli az agy „munkamorálját“ „munkatempóját“. A siker szépít! Aki kreativitást enged a gondolataiba, annak a gondolatai is szárnyra kelnek. Aki sikeres, az magabiztosabban jár az élet bármely területén. A mai gyerek unatkozik a computer játékok nélkül, az én korosztályom még lelkesen lego-zott, ami ötleteket formált, kinyitotta a fantáziát. Ezért fontos a kreativ gyakorlatokat a mozgással kombinálni. Tapasztalom a gyermek tanfolyamaimon, messziröl kiszúrom melyik gyerek tölt több idöt a PC elött. (amiért egy kritikát is kaptam az oldalamra). Sajnos nem minden szülő veszi észre ennek a fokozatos rombolás figyelemreméltó jeleit.

Ahogy haszontalannak érzik magukat a nyugdíjba küldött emberek, akik hirtelen nem tudnak semmi kreatívat kezdeni az idejükkel. Örömmel hallom néha, hogy „nyugdíjasként mindig van mit tegyek, végre azt tehetem amit eddig nem tehettem“. A szellemi frissesség az ilyen embereknek magától érthetődő. Ők motiváltan tesznek vesznek, sportolnak, hobby-kat keresnek. De a tapasztalok legtöbbje a nyugdíjaskort úgy jellemzi; „ápolásra szorul“ – Nem köszönöm! Az agy training folyamatos processz, ez is mint minden más az elején izgalmas, az első sikerek után jönnek a hétköznapok, amikor abba marad a gyakorlás. Olyan feladatra van szükségünk a siker eléréséhez amit öröm és mozgás kisér.
Képzeljük el azt az első találkozást, amikor először bicikliztünk, ski vagy korcsolyára merészkedtünk, majd kezd csöpögni rólunk az izadság és bánjuk hogy bátran belevágtunk, majd már csak előre van kiút, és össze szedjük apait- anyait, hogy nehogy égés legyen belőle. Majd jobban sikerül mint hittük, és ez az öröm érzés az agyban megkönnyebbüléssel jár, amely a tartásunkra is kihat. Mellékhatásként pedig büszkeség érzetet és mosolyt varázsol az arcunkra. Most jön az agy funkciója a képbe, ugyanis ezek az érzések elindítanak az agyban egy folyamatot, amelyek a synapsisok kialakulásához vezet. Jó tudni, hogy tulajdonképpen az agyteljesítményünk határtalan. Ha olyan könnyű volna mindent megjegyezni, akkor nem lenne akkora különbség az intelligenciáink között. Nyilvánvaló, hogy valami más is különbözik, ha az egyik többet tud teljesíteni, mint a másik, pedig a „márka“ ugyanaz!

Tudatosan tanulni a megoldás! Ahhoz hogy új pályák alakulhassanak ki az agyban ahhoz tudatosan kell tanulni, ami időigényes és nehézkesen indul az elején. Ahhoz hogy a tanulási állapotba kerüljünk szüksége van a testnek a Dopamin és Serotonin Botenstoff (küldöanyag) -ra, ezek nélkül lusták és érdektelenek maradunk. Olyan mint a 600PS -sel csak 20 Km/ óra sebességgel totyognánk. Tehát stratégiákkal kell ellátnunk magunkat amik Dopamin hormont termelnek, vagyis egy jutalom- elérő rendszert. Az agyunk az aktív gondolkodáshoz több energiát kér, mint a tudatalatti által vezérelt tetteinkhez. Az agyunk ugyan csak 2 % a testünknek, de 20 % oxigénre, 30% Kalóriára van szüksége naponta. A nehezebb agyi terhelésnél 60% Glukóz- t is elhasznál.
Ebből kiszámíthatjuk, hogy az étkezés és az anyagcsere nagy szerepet játszik az agy működésében. Fontos tudnunk, hogy komplex szénhidrátra van szüksége az agynak, amelyek lassan szívódnak fel. Mivel az agy az izomzattal ellentétben kevesebb Glykogen-t (cukor raktározási formája) tud raktározni. Omega zsírsavak is befolyásolják az agy működést, amelyek akadályozzák a depressziók fellépését/kialakulását. Sok más jótékony hatásuk is van, amiket most nem sorolok fel. Viszont ami a legfontosabb, hogy a biokémiai hatásokat nehezen tudjuk befolyásolni, viszont minél több Synapszis keletkezik annál több lehetőséget talál az agy egy probléma felmerülésekor a megoldásra és annál több kreatív pillanat áll a rendelkezésünkre.

Tapasztalataim;
A tánclépéseket Bécsben nem csalom bele a gerinctorna óráimba. Oda a nyugdíjasok saját pénzüket és idejüket szánják arra, hogy egészégüket a saját kezükbe vegyék. 3 tanfolyam követi egymást szerda reggelenként 40 – 90 éves kor között. Az első csoport a koránkelők csoportja, akiknél a legkeményebb edzést tudom tartani, mert ők a küzdők, akik korán kelnek és hatást akarnak érezni magukon, persze ez a csoport a legvidámabb is. Ök a kedvenceim, mert haladunk és nevetünk egyszerre.
A következő csapat már kritikusabban figyelnek, de mindent megcsinálnak, csendben, ügyesen. A harmadik csapat a későn kelők csapata, a mentalitás is elárulja, hogy ők akik kímélő pozicióban érkeznek, akik azzal hogy befizették a tanfolyamot, már tettek valamit a lelkiismeretüknek, aztán minden héten rendszeresen felkelni és elsétálni az órára, már óriási teljesítménynek számít. Persze ebben a csoportban is vannak akik csak ebben az időpontban tudnak jönni, mert előtte már elkészítik az ebédet, vagy a munkahelyről futottak át. Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, mennyire különbözően szeretjük magunkat terhelni. A németben van egy nagyon jó mondás;” wer rastet, der rostet” – vagyis aki lazsál az rozsdásodik. Én is úgy gondolom, hogy a magyar nyugdíjasoknak is ki kéne szállni a kényelmes karosszékből és elindulni, tenni valamit az egészségünkért. Hisz azt senki nem adhatja vissza nekünk.

Bekapcsolódásra év közben is van lehetőség!

30/ 658 1743

dancevital@outlook.de

WEBER Virág

Dipl. Antara® Instructor

Dipl. Nordic Walking Instructor

Dipl. Aqua Fitness Instructor

Dipl. Body & Vital Trainer

Dipl. Vital  – Ernährungstrainer